Jelmezek színes kavalkádja a Kohézió farsangi bálján

Temesvár, 2015. február 14. - Kiváló hangulatban vett búcsút a farsangtól a Kohézió Egyesület jótékonysági báljának közönsége, talán még soha nem volt ennyi jelmezes résztvevője a népszerű farsangi rendezvénynek. Az Ifjúsági Ház előcsarnokában február 14-én, szombaton megszervezett jótékonysági bál bevételéből a szervezők az egyesület szociális programjaiban résztvevő hátrányos helyzetű gyerekek és családok életfeltételeinek javítását támogatják.

   A szépen feldíszített teremben Sipos Ilona fő szervező köszöntötte a bál vendégeit, köztük az RMDSZ képviselőit és egy Szegedről érkezett baráti társaságot. „Farsangi bálunknak kettős célja van: a farsangi hagyományok ápolása, és a szórakozva segíteni elképzelésünket összekötjük az adományozással. A bál bevételéből húsvéti élelmiszercsomagokat állítunk össze az egyesületünk nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű családok számára és adományokat gyűjtünk a nyári szociális táborunk megszervezésére” – mondta a bál fő szervezője.

   A Kohézió bálján a talpalávalót és a kiváló farsangi hangulatot ezúttal is a 4+2 ASZINKRON zenekar biztosította. A műsort Vass Sarolta, a Ion Vidu Zenelíceum tanulójának fuvolajátéka színesítette. A farsangi bál fénypontja természetesen a jelmezek felvonulása volt. A bátortalan kezdet után évről évre egyre többen öltenek farsangi jelmezt, a legkisebbektől a nyugdíjas nagymamákig-nagypapákig, és remek ötletekben sincs hiány.

   „Közhírré tétetik, hogy a farsangi felvonulás elkezdődik. Ide gyűljön apraja- nagyja, ki a jelmezeket látni akarja!” Az idén több mint félszáz jelmez parádézott a bálterem porondján. A jól ismert cowboyok, boszorkányok, Pókemberek, cigány lányok, tündérek, tiroli viseletek, vadászok és különféle állatkák között feltűnt az államalapító István király és az igazságos Mátyás király, karjukon királynő párjukkal, de nem hiányzott Drakula gróf sem, aki egy vámpír grófnő kíséretében riogatta a bálozókat. A legfiatalabb jelmezes az alig egyéves Kati volt, katicabogár jelmezben. Nem volt hiány látványos produkciókban sem. Indrei Ábel profi breakdance-bemutatót tartott, a Flintstone család, azaz Frédi, Béni, Vilma, Irma és a gyerekek vidám kőkorszaki jelenetet adtak elő, a közönség nagy örömére. A jelmezeket a Czank Hajnal, Vetési Zoltán és Vass Aranka összetételű zsűri bírálta el, a szervezők oklevelekkel és ajándékokkal díjazták a szebbnél szebb farsangi maskarák viselőit.

   Nem maradhatott el a népszerű tombolasorsolás sem. A szervezőket tombolafelajánlásokkal támogatta a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Nyugati Jelen napilap, a Heti Új Szó hetilap, a dévai Corvin Kiadó, valamint a Kohézió Egyesület németországi támogatója, a hamburgi TEMAH csoport. A fergeteges farsangi mulatság hajnal hasadtáig tartott.

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen


   A szórakozva segíteni temesvári hagyományára építve, a Kohézió Egyesület immár sokadik sikeres farsangi mulatságát szervezte meg Bálint napján. Ezúttal is sikerült az igazi farsangi hangulatot megteremteniük a szervezőknek, felszabadult jókedv, számtalan jelmezes bálozó alakoskodása, meg a 4+2 Asszinkron zenekar változatos zenei kínálata tette emlékezetessé a kohéziós farsangi bált nemcsak a temesvári, hanem a szinte minden környező településről, de még Szegedről is érkezett bálozók számára. Sipos Ilona az egyesület képviseletében ismertette, hogy a jótékonysági farsangi rendezvény bevételét az egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű családok számára húsvéti élelmiszercsomagok biztosítására, illetve részben a nyári szociális táborok költségeinek a fedezésére kívánják fordítani. Sipos Ilona kiemelte, hogy az általuk rendszeresen támogatott családok megsegítése mellett, fontosnak tartják hagyományaink ápolását is, ennek érdekében szervez rendszeresen a Kohézió Egyesület tánc-, vagy hagyományápoló táborokat, a húsvéthoz, karácsonyhoz köthető kézműves tevékenységeket, szüreti és farsani bálokat. Az idei farsangi bálon ismét megcsillogtatta tehetségét Vass Sarolta, a Ion Vidu Zenelíceum tanulója, aki fuvolajátékával varázsolta el a farsangoló közönséget. Évek óta a kohéziós farsangi bálon kerül sor a legtöbb maskarás bemutatkozására. A legkisebbik alig 1 éves Katicabogár jelmezben, a legidősebb 70 éves tiroli jelmezt öltött. Idén mintegy hetvenen öltöztek be, cowboyok, boszorkányok, Pókemberek, cigánylányok, tündérek, tiroli viseletek, hawaii lány, vadászok és különféle állatkák között az államalapító István király és az igazságos Mátyás király, karjukon királynő párjukkal, ott volt Drakula gróf is Drakulánéval, valamint más mesefigurák is megelevenedtek. Látványos produkcióval lépett közönség elé Indrei Ábel, a Marosvásárhelyi Színiegyetem diákja, aki profi breakdance-bemutatót tartott. A kőkorszaki szakik, azaz Frédi, Béni, Vilma, Irma és a gyerekek vidám kőkorszaki jelenetet adtak elő, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. A jelmezeket a Czank Hajnal, Vetési Zoltán és Vass Aranka összetételű zsűri bírálta el, a szervezők oklevelekkel és ajándékokkal díjazták a szebbnél szebb farsangi maskarák viselőit.

   A nagy érdeklődéssel követett elmaradhatatlan tombolasorsoláson a Csiky Gergely Állami Magyar Színház által felajánlott belépőket, a Kohézió Egyesület németországi támogatója, a hamburgi TEMAH csoport által felajánlott ajándékcsomagokat, a dévai Corvin Kiadó ajándékcsomagjait, a Nyugati Jelen napilap könyvcsomagjait, illetve a lapunk által felajánlott Mindenki Kalendáriuma helytörténeti évkönyv példányait vihették haza a szerencsés nyertesek. (m.z.)

Heti Új Szó, 2015. február 19.

 


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: