Jubileumi Kaláka kézművestábor Zsombolyán

Zsombolyán, 2014. augusztus 2-9. között a Kohézió Egyesület immár tizedik alkalommal szervezte meg a hagyományos Kaláka kézműves tábort, amely ez alkalommal a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A zsombolyai Mihai Eminescu iskola diákotthonában megszervezett tábor célja a hagyományos kézműves tevékenységek – gyékényfonás, bútorfestés, batikolás, textíliafestés, nemezelés – valamint a magyar erkölcsi és szellemi értékek átadása annak a 35-40 bánsági fiatalnak, akik Zsombolyáról, Temesvárról és környékéről, valamint a vajdasági Magyarcsernyéről érkeztek a szerb határ menti városba. A jubileumi Kaláka kézműves tábor záróeseményét Bicók Tibor, Magyarcsernye község alelnöke is megtisztelte jelenlétével.

   A tizedik jubileumi tábor záróeseményén egy hét kitartó munkájának gyümölcseit – gyékényből készült dísztárgyakat, népi motívumokkal díszített terítőket, fából és kerámiából készült, valamint a batikolás és a nemezelés technikájával készített dísz- és használati tárgyakat – bemutató, látványos és rendkívül színvonalas kiállítás fogadta a táborlakó gyerekek szüleit és a határon túlról érkezett magyarcsernyei vendégeket. A születésnapi rendezvény résztvevőit a Kohézió Egyesület nevében Sipos Ilona táborszervező köszöntötte.

   A kézműves hagyományok ismertetése jegyében Papp Annamária meghívott előadó, a temesvári Művészeti Egyetem hallgatója a tojásfestési technikákról tartott érdekes előadást. Vetési Zoltán, a Kohézió Egyesület egyik alapítója a magyar értékrendről tartott izgalmas előadást, amelyet a magyar népmesékből vett példázatokkal illusztrált. Az egyhetes táborban működött kézműves műhelyek tevékenységét Lázár Éva gyékényfonó mester, népművész és Sipos Ilona, a Kaláka kézműves tábor vezetője értékelték. A tábor valamennyi résztvevője oklevelet és Kohézió-pólót kapott, a kézműves tevékenységek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó Nóra és Dániel különdíjban részesültek. A táborzáró esemény csattanója – a zsombolyai szülők jóvoltából – a Kaláka kézműves tábor 10. születésnapi gyümölcstortája volt, amelyet valamennyi jelenlevő, gyermek és szülő megkóstolhatott.

   „A Kaláka kézműves tábor célja a hagyományok őrzése, a kézműves tevékenységek átadása a bánsági magyar fiatalságnak – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Sipos Ilona táborszervező. – Azért hívjuk meg rendszeresen a táborba Lázár Éva népművészt és férjét, Lázár Csabát, mert a Bánságban nem ismerik a gyékényfonás mesterségét, ez újdonság volt a számomra is. Én is megtanultam tőlük, hogyan kell a nádat gyűjteni, kiszárítani, feldolgozni, előkészíteni ahhoz, hogy a gyerekek tudjanak vele dolgozni. Augusztus végén, szeptember elején gyűjtik itt a nádat, le kell vágni, kévébe kötni, megszárítani. Lázár Éva néni egyszerre két-három gyerekkel tud foglalkozni, megtanítja nekik a gyékényfonás alapjait, Lázár Csaba a haladókat kosárfonásra tanítja, a többiekkel én foglalkozom. Minden nap egy fő tevékenység zajlik: a népi motívumokra alapozunk, a bútorfestéstől kezdve a batikoláson, textíliafestésen keresztül a nemezelésig mindenféle kézműves technikát elsajátítanak a gyerekek. Nemezből például takarókat, mobiltelefon-tartókat, szemüvegtartókat készítettünk a diákokkal. A kézműves táborban 30-40 gyerek vett részt, Temesvárról a Kohézió Egyesület támogatott gyerekei, a Bartók Béla Líceum és a Gerhardinum Katolikus Líceum diákjai, akik már visszajáró gyerekek, tudják az alapokat, gyönyörűen dolgoznak. Négy magyarcsernyei gyerekünk is volt, ők is visszajáró vendégeink. A táborban minden évben zsombolyai gyerekek is részt vesznek, a szüleik a Kohézió baráti köréhez tartoznak, és nagyon sokat segítenek a szervezésben, a tortát is ők sütötték!”

   Sipos Ilona táborszervezőtől azt is megtudtuk: a Kaláka kézműves tábor anyagi hátterét a Kohézió Egyesület biztosítja, a farsangi és a szüreti jótékonysági bálok bevételéből. Ebből az alapból finanszírozzák a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatását is, amit szintén Zsombolyán szerveznek meg a következő hetekben. A kézműves és egyéb tábori tevékenységekhez szükséges anyagi eszközök beszerzését a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta. 

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen

 

   Az elmúlt évtized alatt hagyo­mánnyá vált, hogy augusztus leg­elején a vendégszerető zsom­bolyai közösség körében szervezi meg kéz­műves táborát a Kohézió Egye­sület. Az idei KALÁKA tá­bor cél­ja a hagyo­mányos kézműves tevé­kenységek va­lamint a magyar er­kölcsi és szellemi értékek átadása bánsági fiataloknak, akik Zsom­bo­lyáról, Temesvárról és környé­kéről, vala­mint a vajdasági Ma­gyar­cser­nyé­ről érkeztek a táborba. A tizedik jubileumi tábor záró­ren­dezvényén Bicók Tibor, Magyar­csernye köz­ség alelnöke és a hely­béli szü­lők, vendégek együtt meg­te­kint­hették egy látvá­nyos és rend­kí­vül színvonalas KI­ÁLLÍTÁS kereté­ben egy hét kitartó munká­jának gyü­­mölcseit – gyé­kényből készült dísztárgyakat, népi motí­vumokkal díszített terítő­ket, fából és kerá­mi­á­ból készült, valamint a batiko­lás és a neme­zelés techniká­jával ké­szí­tett dísz- és használati tárgya­kat. A kéz­mű­ves hagyományok is­mer­tetése jegyében Papp Annamá­ria meghí­vott előadó, a temesvári Művészeti Egyetem hall­gatója a tojásfestési techni­kák­ról tartott érdekes elő­adást. Vetési Zoltán, a Kohézió Egyesület egyik alapítója a magyar értékrendről tartott iz­galmas elő­adást, amelyet a magyar nép­me­sékből vett példá­za­tokkal illuszt­rált. A tábor valamennyi résztve­vője oklevelet és Kohézió-pólót kapott, a kézmű­ves tevé­keny­ségek során kiemel­ke­dő telje­sít­ményt nyújtó Nóra és Dániel különdíjban részesültek. A tábor­zá­ró esemény csattanója – a zsom­bolyai szülők jóvoltából – a Ka­láka kézműves tábor 10. szüle­tés­napi gyümölcs­tortája volt, ame­lyet valamennyi je­lenlevő, gyer­mek és szülő meg­kóstolhatott.

   „A Kaláka kézműves tábor a ha­­gyományok átadásának szel­lemében szervezzük meg. Hosszú évek óta visszatérő oktatónk Lázár Éva népművész és férje, Lázár Csaba. Mivel a Bánságban nem ismerik a gyékényfonás mester­sé­gét, Lázár Éva néni megtanítja a gyermekeknek a gyékényfonás alap­jait, és Lázár Csaba a hala­dó­kat kosárfonásra tanítja – ismer­tette Sipos Ilona, a tábor vezetője. – Minden nap egy fő tevékenység zajlik: a népi motívumokra alapo­zunk, a bútorfestéstől kezdve a batikoláson, textíliafestésen ke­resz­tül, a nemezelésig mindenféle kézműves technikát elsajátítanak a gyerekek. Nemezből például taka­rókat, telefon- és szemü­vegtartó­kat készítettünk a diákokkal. A kéz­műves táborban 30-40 gyerek vett részt, Temesvárról a Kohézió Egye­sület által támogatott gyer­mekek, a Bartók Béla Líceum és a Gerhardinum Katolikus Líceum diákjai, négy magyarcsernyei gye­re­künk is volt, ők is visszajáró ven­dégeink. A táborban minden évben zsombolyai gyerekek is részt vesznek, a szüleik a Kohézió baráti köréhez tartoznak, és na­gyon sokat segítenek a szervezésben.” Sipos Ilona táborszervezőtől azt is meg­tudtuk: a Kaláka kézműves tábor anyagi hátterét a Kohézió Egye­sü­let biztosítja, a farsangi és a szüreti jótékonysági bálok bevételéből. Eb­ből az alapból finanszírozzák a hátrányos helyzetű gyerekek tábo­roz­tatását is, amit szintén Zsom­bolyán szerveznek meg a követ­ke­ző hetekben. A kézműves és egyéb tábori tevékenységekhez szük­séges anyagi eszközök beszerzését a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.  (-)

Heti Új Szó








Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: