A magyarság kincseiről Dettán

Detta, 2013. október 3. - Csütörtökön, a dettai római katolikus egyházközség meghívására Vetési Zoltán, a Kohézió Egyesület tagja, a folyó évben megjelent könyvének témájában Magyar kincsek, egyetemes értékek címmel vetített képes előadást tartott az egyházközség hittantermében.

   A szép számú közönség előtt, az előadó, a magyar hagyományban rejtőző ősi tudást boncolgatta. Szólt, többek között, magyar nyelvünk csodálatos szerves szerkezetéről, ősi szavainkról és a bennük rejlő ősi tudásról, és a mély értelmű, több ezer éves rovott írásjeleinkről. De, szólt legnagyobb kincsünkről is – a magyar és egyben egyetemes értékrendről -, mely ősidők óta felismerhető a magyar és rokon népek tárgyi leleteiben, népmesei- és mondai éltető hagyományaiban. Ez a tudás annak az isteni értékrendnek az ismerete, mely múlton és jelenen át a jövőben is megtarthatja a magyarságot, de az emberiséget is. A világ, ismereteink szerinti egyedüli szent koronája, a Magyar Szent Korona is ennek az üzenetét hordozza.

   „A magyarságnak fontos felismernie, hogy a Hunor-Magyar testvériség eszméje, a krisztusi igazság-szeretet-törvény parancsa és a Szent Korona üzenete egy és ugyanarról szól: az Isteni Értékrend érvényességéről. A magyarságnak e szerint kell élnie, e szerint kell cselekednie.”  - vallotta az előadó. Kocsis István történész, író ugyanezt így fogalmazza meg: „A Szent Korona Isten gondolata a magyar létről... A magyar küldetésről.”

   A dettai találkozó egyúttal méltó alkalom volt az 1848-as aradi vértanú-hőseink emlékének felidézésére is. Az emlékezők nemzeti színű gyertyákat gyújtottak és imával hajtottak főt a hazáért életüket áldozó hősök előtt.

Kohézió Egyesület beszámolója





Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: