Temesváriak a Magyarok Országos Gyűlésén

Apajpuszta, 2013. augusztus 16-18. - A Magyarok Szövetsége szervezésében 2013. augusztus 16–18. között, Kunszentmiklós mellett immáron hatodszor került megrendezésre a Magyarok Országos Gyűlése és Vására, közismert nevén a MOGY. 

A résztvevő látogatók számát tekintve ez az esemény az ország legnagyobb szabadtéri rendezvényévé nőtte ki magát az évek során. Az eseményen részt vettek a Kohézió Egyesület tagjai és meghívott előadóként Vetési Zoltán, aki a Történelmi sátorban Egyetemes, magyar és keresztény értékrend címmel tartott előadást.

A magyar kultúra és társadalom értékeit összegző legnagyobb találkozó, a korábbi évek helyszínéről, Bösztörpusztáról ezennel Apajpusztára költözött. E mindenkori rendezvény célja, hogy egybegyűjtse a pártoskodás nélkül nemzetben gondolkodó magyar közösségeket, és elegendő erőt és hitet adjon a résztvevőknek a további tettek megvalósításához. A jó szándékú magyar emberek találkozásával hozzá szándékszik járulni ahhoz, hogy az egyének megérezzék a közösségalkotás és a mindennapi kapcsolati tőke fontosságát.

A rendezvény biztosítására, ez évben is, három napra, a több ezer önkéntes tevékeny munkájának köszönhetően, egy teljes sátorváros épült fel a kiskunsági puszta közepén.

Fából készült országzászló fogadta az érkezőt. A ligetben kézművesek, árusok sátrainak százai sorakoztak. Jellemző volt ezúttal is, hogy csak magyar hagyományos termékeket kínáltak. Mellettük a küzdőteret – ahol történelmi élőképet elevenítettek meg – előadósátrak övezték: Nemzeti jövőkép sátor, Tanácskozó közösségi sátor, Történelmi sátor és Magyarok Istene sátor. De volt itt szkíta kiállítás, Nemzeti könyvsátor, Rovás népfőiskola sátor, Gyógyító falu, Mesesátor és gyermek foglalkoztató. A Kisszínpadon napközben népzenei programok, este táncház fogadta az érdeklődőt. A Nagyszínpadon éjfélig koncerteket hallgathatott a vendég. Három napig a bőség zavarával küzdhetett az ide látogató.

Érdekes módon, az évek során, a külhoni magyarok is e rangos rendezvény rendszeres látogatóivá váltak. Így nem csoda, hogy temesvári „magyarvagyok” ismerősökre is leltünk, kikkel együtt vertünk tanyát a látogatók számára fenntartott nomád sátortáborban. A sok élmény utáni közös következtetésünk csak egy lehetett: jövőben találkozunk ugyanitt. És, hívunk másokat is.

Kohézió Egyesület

Vetési Zoltán

Sipos Ilona


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: