A bánsági magyarok KOHÉZIÓJA

Temesvár, 2013. január - Nevével jelzett rendeltetésnek tesz eleget az a Gyárvárosi Szülők Egyesületéből kinőtt civil szervezet, amely hovatovább öt esztendeje egyike azoknak a civil alapon szerveződött társaságoknak, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a – bár sorsszerűen szétszóródásra ítélt – magyar közösségünk összetartásához.

A temesvári Kohézió Egyesületet nem kell bemutatni, hiszen gazdag tevékenységével szerencsére gyakran hallat magáról úgy, hogy mindig sikerül meglepetést szerezni és elismerést kivívni. Sipos Ilona pedig, aki lankadatlan lelkesedéssel és áldozatvállalással tevékenykedik ennek az összetartó erőként működő közösségnek az élén önmagában olyan biztosíték, amely állja a magasabb feszültségeket is.

Sipos Ilonával az egyesület tevékenységéről karácsony előestéjén a Kós Károly Közösségi Központban egy alaposan előkészített, Szórvány Karácsony a Kohézióval című, hagyományos jótékonysági találkozó alkalmával beszélgettünk.

A mai ünnepi találkozó a hátrányos családok megsegítésére irányuló célkitűzésük egyik hagyományos rendezvénye. Milyen előzménye van az ilyen jellegű műsoraik kialakulásának? 

A gyárvárosi magyar tannyelvű általános iskola mellett működő szülői egyesület tevékenységi köre egy idő után szűknek bizonyult a magyar családok összetartására irányuló célkitűzéseink és a segélyezési elképzeléseink magvalósításához, ugyanis kiderült, hogy a hátrányos helyzetű, sokgyermekes családok száma jóval nagyobb, mint amennyit az iskola vonzáskörében ismertünk. Mellesleg ennek a tanintézetnek a magyar tagozata később be is olvadt a Bartók Béla Elméleti Líceumba. Tehát 2009 óta, a Kohézió tényleges megalakulásával tágítottuk a kört annak függvényében is, ahogy a lehetőségeink is bővültek. Így ma már Temesvár mellett segélyezési látókörünkbe került több Temes megyei helység. A Státusiroda révén, amelynek keretében magam is éveken keresztül tevékenykedtem Vetési Zoltán kollégámmal, rálátásunk nyílt a családok helyzetére. Mellesleg így alakult meg Zsombolyán Böjte Csaba atya támogatásával és Kaba Gábor, akkori polgármester hozzájárulásával az ottani Szent Ferenc Alapítvány is, ahol sok hátrányos családból származó gyermek otthonra találhatott. Szerencsére sokan, egész családok, teljesen önzetlenül csatlakoztak ehhez az önkéntességen alapuló társasághoz. Felfigyeltek a munkánkra a németországi Meisdorfban is, akik minden októberben megérkeznek a névreszólóan elkészített adományokkal. A hamburgi TEMAH-szociális csoporttal közösen pedig létrehoztunk egy úgynevezett Keresztszülő-programot, ami abból áll, hogy a keresztszülők konkrétan egy-egy hátrányos helyzetben levő családot vagy gyermeket támogatnak. Jelenleg 35 keresztszülőnk van, de minden jel arra mutat, hogy ez bővülni fog. A keresztszülők tanévkezdéskor csaknem 50 itteni gyermek teljes iskolai felszerelésének a költségét felvállalták. Ugyancsak ennek a programnak keretében a Trebics Gyula temesvári származású rendező nevét viselő, Hamburg melletti iskola 12. osztályos tanulói jártak Temesváron, és felkaroltak két hátrányos helyzetű itteni tanulót. Remélhetőleg jövőre eleget tudunk tenni az iskola a meghívásának, hogy az ifjúsági csoportunk tagjai hamburgi kiránduláson vegyenek részt.

Amint a mai összejövetelen látható, itt nem kizárólag ajándékcsomag osztással merül ki az ünneplés.

A Kohézió Egyesület vonzáskörébe széles baráti társaság tartozik, amelyben szülők és gyermekek egyaránt részt vesznek. Együtt szervezünk évente többször találkozót, kirándulást és bált is. Ezeknek műsorát úgy állítjuk össze, hogy vonzóak legyenek, s ugyanakkor a hagyományápolás feladatának is eleget tegyünk. Általában szerepelnek kézműves foglalkozások, népi tánc és ének  műsorok. Igyekszünk minden korosztály érdeklődésének megfelelni: óvodásoknak, iskolásoknak, fiataloknak, felnőtteknek. A bálozók, részvételi adományaikkal tudatosan járulnak hozzá hátrányos helyzetű sokgyerekes családok megsegítéséhez. Támogatásukkal lehetővé teszik tűzifa és különböző hasznos eszközök megvásárlását. Az ificsoportunkban önkéntes fiatalokkal évente megszervezzük a népszerű Gyereknap a Kohézióval című rendezvényt.

Húsvétkor Nyuszivárás a Kohézióval elnevezéssel tojásfestésen, most  karácsony előtt pedig a Szórványkarácsony a Kohézióval című találkozónkon karácsonyi díszeket, üdvözlőlapokat készítünk.

Amint itt láttam nemcsak karácsonyfadíszeket, hanem mézeskalácsot is készítenek a gyermekek.

Újdonság, hogy idén erre a találkozóra meghívtuk Kiss Pál főszakácsot és feleségét Ibolyát, aki egyébként évek óta részt vesz a Kohézió tevékenységében. Ez most még mozgalmasabbá teszi a rendezvényünket, hiszen a mézeskalácskészítéssel ismerkednek a gyerekek, mindenki gyúr, formáz. Valójában azonban a Szórványkarácsony műsorunk szerves része a két hónappal ezelőtt elkezdődött ajándékozás is, amelynek keretében a nyilvántartásunkban szereplő családok és gyerekeik számára eljuttatjuk a legtöbb esetben névreszólóan   összeállított csomagokat. Erre egész hálózatott alakítottunk ki, így most már Újmosnicára, Temesfalvára, Magyarmedvesre, Temesságra, Zsombolyára és más helységek egyházi szervezeteihez is juttatunk adományokat. Ezt a tevékenységet sikerült nagy mértékben kibővítenünk a németországi meisdorfi támogatóinknak köszönhetően. A mai találkozónk fénypontja a sokgyermekes családok megajándékozása, délután pedig immár hagyományosan  meglátogatjuk, ajándékkal és betlehemes műsorral lepjük meg a csáki öreg- illetve gyermekotthon lakóit, célunkat fejezi ki rendezvényünk címe is: Varázsolj mosolyt az arcokra. 

Milyen tevékenységekkel tartják életben a Kohéziót a nyári időszakokban?

Ami biztos, hogy nyáron sem unatkozunk: szociális szórványtábort szervezünk Szurdokon, Zsombolyán, amelyen az egyesület nyilvántartásában szereplő, Temes megyei magyar oktatási intézményekben tanuló hátrányos helyzetű gyerekek vesznek részt. Rendszerint augusztusban szervezzük meg a Kaláka eurorégiós kézművestábort, amelynek célja a hagyományos magyar munkaforma elsajátítása és alkalmazása, az alkotókészség és kézügyesség fejlesztése. Történelmünk alaposabb megismertetését szolgálják a történelmi helyekre, többek között Ópusztaszerre, egész családoknak kedvezményes áron szervezett kirándulásaink.

A Kohézió Egyesület valamennyi tevékenységét kizárólag önkéntesek segítségével bonyolítja le?

E tekintetben, nincs okunk panaszra, nagyon sokan csatlakoznak hozzánk, a jótékonysági bálainkra mintegy 400 személy is eljön, de más jellegű rendezvényeinken is telt ház van, ami bizonyítja, hogy jó úton járunk, a közösségépítés célkitűzésünk terén. Köszönöm ezúton is a sok-sok önzetlen segítséget, és kívánok minden támogatónknak, barátunknak további jókedvet az együttmunkálkodáshoz és nagyon sikeres, boldog új esztendőt!

Graur János

Heti Új Szó, 2013. január 4.


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: